Överraska gästerna med en aning absint till middagsbjudningen

En dryck som har varit rätt så mytomspunnen är absinten som faktiskt har varit förbjuden i vissa länder. I Sverige har man jämt kunna dricka absint som är en förfriskning baserad på anis, fänkål samt malört. Men drycken har varit ganska omtyckt under tidernas gång och det är ej allihopa som gillar den rätt så beska smaken.

absint

Ett annat namn på absint är den gröna fen och under detta namnet så finns det en hel del berättelser om dryckens potens. Man menade faktiskt att den kunde vara besatt på något vis då det verkade som att de som drack absinten blev galna. Ett exempel på detta är konstnären Van Gogh som ska ha skurit av sig sitt öra efter att ha druckit från den gröna fen.

Men nu finns det förstås de som menar att konstnärer som Van Gogh troligen blev lite tokiga av att blanda sina egna färger med farliga ämnen och att man knappt kan skylla på absinten för detta. Du kan således skaffa malört, tujon samt framställa egen grön sprit utan oro för att du skulle bli galen av detta.

Göra egna drinkar med absint med korrekt verktyg

Tänk på att du behöver korrekt redskap för att skapa din egen absint. Man kan använda sig av absintessenser (Prestige har en hel serie Absint med äkta tujon, dessa är jättebra, finns på hembryggning.se, https://allt-fraktfritt.se/absinthe-set-och-tillbehor.html, Tradera mfl.) som innehåller örterna som man är ute efter, och så gäller det att ha en ihålig absint sked för att få sötman i drycken. Ifall det icke blir lite sött så är det besvärligt att dricka absinten.

Den absinthe Sverige kan bjuda på är ofta hemmagjord och det betyder att det blir så bra som man gör det. Med korrekt redskap och god balans mellan ingredienserna så ska man kunna få till en dryck som kommer att lämna avtryck. Det blir helt enkelt svensk absinth i din egen tappning.

Man kan blanda i ytterligare örter men detta blir en aning överkurs för den som är ny på att blanda egna drinkar. Håll dig till de ursprungliga ingredienserna då du tillreder för första gången. Tujon är den ingrediens som du ej vill missa då det är den som antas ge effekten som man får av den här drycken. Tujonen kan rentav vara dödlig men icke i den dos som man använder i absinten.

Det är ej absinten som är riskabel utan alkoholen i drycken

Något som man måste inse då det handlar om den här typen av drycker är att det minsann är alkoholen som är den farligaste ingrediensen. Om man blandar ihop absint och bjuder vänner på någon gång stundtals så är det fullständigt säkert att dricka men ifall man gör det till vana att intaga absinten till frukost, lunch och middagsmål så kan det bli problem.

Dagens absinter är även fria från färgämnen som kan vara farliga så man kan icke säga att den gröna fen är detsamma som den en gång var. Som all annan rusdryck så gäller det att vara aktsam när man dricker absint.