Hemmabryggning av vin – en rolig hobby

Den som vill erfara nya smaker och uppskattar vin ska absolut prova att brygga själv. Vin kan framställas på allehanda bär och frukter och därjämte genom varierande jästekniker och övriga faktorer.

En klar styrka med vinframställning hemma är att utvecklingen har gått framåt och ärvt mycket av den etablerade vinindustrins metoder samt utrustning. Det har aldrig någonsin varit så lätt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju därtill över lag billigare. Det i sin tur medför andra fördelar.

När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i matlagning. Det är många som har gastronomisk tillfredsställelse över att få nyttja vin i maten åt att höja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken variant av maträtt som lagas.

En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på flera olika sätt. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar nog på många.

Det är centralt att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp alltsammans som ska användas och konrollera att all utrustning är fräsch samt fungerande. Det är aldrig skojsamt att upptäcka att det fattas någonting när man väl ska komma igång. För att uträtta arbetsprocessen i rätt ordning är det utmärkt att göra ett arbetsschema.

Därtill medföljer oftast bruksanvisningar till allehanda attiraljer som ska användas i processen. Dessa bör läsas mycket noggrant. Att vara bra rustad kan nämligen förskona många förargelser och fel.

Under bryggandets gång tillsätts olika mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (eller ej följs). Skriv upp varje gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att veta hur man i framtiden kan sträva mot och försöka uppnå ett motsvarande utomordentligt resultat – eller tvärtom, undgå fördärvade smaker.

Vad gäller utrustningen så behöver den inte vara speciellt omfattande. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, och en gummitätning med tillhörande jäsrör. Det finns självfallet en mängd andra hjälpmedel och tillbehör och därutöver oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte speciellt svårt att brygga sitt första vin utifrån en komplett vinsats.

Det rekommenderas för nybörjaren att testa att brygga med utgångspunkt av en färdig vinsats. Det ger en bra helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit lite mer erfaren kan man börja prova att brygga vin på exempelvis egenplockade bär alternativt frukter.