Smakrikt och härligt vin hemma

Under längre tid har folk uppskattat vin och dess framställning Det finns antika traditioner av framställning av vin, och i nuvarande Iran har man hittat spår av vinframställning från 5000 f.Kr. När romarriket bredde ut sig flödade vinet och fram till idag har vinkonstens traditioner spridits och anammats av övriga världen.

Det har därtill blivit vanligt att gemene man brygger sitt eget vin hemma. Flera anser att det är ett utmärkt tillfälle att personligen ha chans att utforska varierande vinsmaker. Den som aldrig förr bryggt vin från grunden kan med fördel begagna sig av en färdig vinsats. Om samtliga instruktioner följs noggrant så kommer också nybörjaren nå målet och erhålla ett smakrikt vin att njuta av.

En del mer rutinerade vinbryggare brukar dock vilja utgå från egna recept, eller rentav experimentera fram nya recept under processens gång. I enlighet med EU:s definitioner så tillåts vin i klassisk bemärkelse, d.v.s. sådant vin som produceras på etablerade anläggningar, bara kallas vin om vinmusten utgörs av pressade vindruvor. Den som brygger hemma behöver dock inte leva upp till dom kraven, och det med fördel. Det ger möjlighet att testa att tillverka vin på massor varierande bär samt frukter. Det ger det där lilla extra som bidrar till känslan av eget vin.

Det första man bör tänka på före man sätter igång med hemmabryggningen är att kontrollera så att utrustningen är kliniskt ren. När man brygger vin har man inte råd att tumma på hygienen med tanke på att minsta lilla förorening eller liknande kan omskapa vinets smakkaraktär avsevärt. En annan oerhört betydelsefull del av bryggningen är att se till att vattnet som ska blandas med bären alternativt frukterna är rent.

För att vara på den säkra sidan bör man rena sitt vatten med aktivt kol. Det finns som pulverkol, granulerat kol alternativt högtryckspressat format kol. Kolets kapacitet att rena beror på kvalitativa aspekter såsom kolets area i kvadratmeter per gram och porstruktur.

Filtrera vattnet genom i första hand granulerat aktivt kol eller använd pulverkol för att slamma upp det. Reningen bör ske i rumsvärme. Aktivt kol finns att inhandla via Gert Strand AB som har mångårig erfarenhet av hemmabryggning.

Bären eller frukterna ska pressas ner i vattnet för att förjäsas och skapa vinmusten. Tänk på att bryggkärlen som används vid bryggningen inte bör vara för små. Ett vattenlås ska vara placerat vid gummit på locket till bryggkärlen. Det brukar blidas skum under jäsningen de första dagarna och ifall hinken inte är nog omfattande kommer mäsk ta sig ut genom vattenlåset.

När förjäsningen är klar måste vinet omtappas till ett annat jäskärl där den huvudsakliga jäsningen ska äga rum. Jäshinken tvingas nu vara större än den som används vid förjäsningen. För att tappa över vinet från ena hinken till den andra krävs en sughävert.

Oechslemätare är också en väldigt betydande del av redskapen som används vid bryggning. Den används för att mäta upp sockerhalten i musten. Även ett mätglas måste finnas tillgängligt och vara stort nog att oechslemätaren ryms. Ett mätglas som rymmer 100 ml brukar vara tillräckligt.

Då och då är det faktiskt inte bara sockerhalten som ger utslag på flytvikten när oechslemätare används. Bär och frukters mängder extraktämnen varierar nämligen och påverkar således utslaget olika.

Ta alltid regelbundna prover med oechslemätaren. Det är ett mätredskap som har en betydelsefull roll under bryggningens gång. Ett förslag är att dosera tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp 100 ml i mätglaset och sänk sedan ner oechslemätaren för att läsa av värdet.

Registrera samtliga värden utförligt i en bryggjournal. Det ger möjlighet att följa processen och ger kontroll. På så vis undviker man att bli snopen över vinsmaken i slutändan. Men man ska naturligtvis inte bara förlita sig på mätresultat. Man får heller inte glömma bort att smaka av vinet då och då och verkligen låta det sköljas i munnen för att känna av smaken.

I det sista momentet av jäsningen måste vinet stå i jäskärlet i omkring 2-4 veckor. Precis tid beror helt på vilken jäst som används, vinets sockerhalt m.m. Efter jäsningen kan man med fördel tappa om vinet och filtrera ännu en gång.